Nieuws

Zo verlengt u de houdbaarheid van uw versproducten

Door het gebruik van de Hygienic Design Norm-methode worden installaties voor de food- en farmaceutische industrie aantoonbaar beter ontworpen voor het doel waarvoor ze worden gebouwd: het zo hygiënisch mogelijk produceren. Bakkersland in Panningen nam een CIP-installatie in gebruik die volledig is ontworpen volgens HDN. “Het gaat om de techniek achter de prijs.”

Bakkersland in Panningen bakt met een team van 180 mensen dagverse taarten die via retailers in Nederland bij de consument op hun bordje komen. Dat zijn kwetsbare producten. Slagroom en eieren bijvoorbeeld, basisingrediënten voor vele soorten gebak, vragen om een gecontroleerde, schone productie. Wie de bakkerij, waar de zoete lucht van verse taart hangt, wil betreden moet dan ook aan strenge hygiënenormen voldoen. Speciale schoenen, witte jas en een mutsje uiteraard, maar de deur gaat pas open na het zeer grondig reinigen van handen en schoenen via een speciale wasstraat en een controle op de afwezigheid van metalen.

CIP

Arjen Schalkwijk is project engineer bij Bakkersland in Panningen. Hij is – onder andere – verantwoordelijk voor de nieuwe CIP-installatie die onlangs in gebruik is genomen. CIP staat voor ‘cleaning in place’, een methode om machines grondig te kunnen reinigen zonder dat ze verplaatst worden. “Wil je werken met dagverse producten dan zijn de microbiologische waarden doorslaggevend voor de houdbaarheid en voor de kwaliteit. Daarbij komt dat hoe schoner we werken, hoe langer een dagvers product verkocht kan worden.”

UITEENLOPENDE OFFERTES

Schalkwijk vroeg op basis van een uitgebreide lijst met specificaties offertes aan bij machinebouwers. “De offertes die we kregen, liepen in ontwerp, prijs en gebruikte materialen ver uit elkaar. Binnen de groep zijn we twee maanden bezig geweest om vergelijkingen te maken.” Bakkersland is een grote speler in de bakkerijwereld. Bij vijftien bakkerijen werken circa 1.900 medewerkers, goed voor een jaaromzet van ongeveer 380 miljoen euro. Op het hoofdkantoor in Hedel is een professionele inkoopafdeling actief. “Wat is de techniek achter de prijs? Binnen de groep doet iedereen maximaal zijn best om de beste bakker van Nederland te blijven. Daarbij let je ook op de kosten. Bij het grondig analyseren van de offertes bleken de grootste verschillen te vinden te zijn in het ontwerp en de gebruikte materialen. Uiteindelijk hebben we de total-cost-of-ownership geanalyseerd en meegewogen dat bij het beste ontwerp de houdbaarheid van de producten dankzij een strakke hygiëne tot wel twintig procent verlengd kon worden.”

Houdbaarheid kan tot wel twintig procent verlengd worden

BLAUWDRUK

D&W Process Technology uit Uden ontwierp en bouwde de installatie. Directeur Leon van de Donk: “De installatie bij Bakkersland is door ons ontworpen en gebouwd volgens de methodiek van de Hygienic Design Norm, ofwel HDN. Deze methodiek maakt gebruik van een blauwdruk van Europese normen en richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en installeren van machines en procesinstallaties in onder andere de voedingsindustrie. HDN is een initiatief van het plat- form met dezelfde naam. Door deze aanpak kunnen we Bakkersland garanderen dat de uiterste houdbaarheid van hun producten substantieel verlengd wordt. Dat alleen al vertegenwoordigt een grote economische waarde. Daar komt iets bij. Bedrijven als Bakkersland hebben een uitstekende reputatie en doen er veel aan om te voor- komen dat ze bijvoorbeeld een recall zouden moeten uitvoeren. Door de inzet van deze nieuwe CIP, waardoor het reinigen volledig automatisch wordt gestuurd en er geen mensenhanden aan te pas komen, borg je maximaal de hygiëne van de machines die elke dag tot wel dertien verschillende, dagverse producten maken.”

HDN 2De nieuwe CIP-installatie die onlangs in gebruik is genomen. CIP staat voor ‘cleaning in place’.

GECERTIFICEERDE SPECIALISTEN

Volgens de initiatiefnemers is HDN hard nodig. “De consument moet erop kunnen vertrouwen dat producten op een veilige en hygiënische manier worden geproduceerd. Ondanks duidelijke normen en richtlijnen kunnen de verschillende specialisten dit anders interpreteren en tot uitvoering brengen. Er is een gebrek aan samenhang, kennis en afstemming in de markt. Hierdoor is er vaak een groot verschil tussen wat er vereist wordt op technisch en hygiënisch vlak ten opzichte van de gerealiseerde oplevering. Het ontbreekt aan duidelijke specificaties en het vermogen om dit te controleren.”

Door deze aanpak kunnen we Bakkersland garanderen dat de uiterste houdbaarheid van hun producten substantieel verlengd wordt. Dat alleen al vertegenwoordigt een grote economische waarde.

GLAD

Hans van der Steen van SKS in Waalwijk leverde onderdelen voor de installatie en is ambassadeur voor HDN. “In Europese richtlijnen staat bijvoorbeeld dat een oppervlak ‘glad’ moet zijn, maar wat is ‘glad’? Een werktuigbouwkundige weet in de regel weinig van food en een food-specialist beschikt meestal niet over de noodzakelijke materiaalkennis. Nog steeds is het gebruikelijk dat de bouwer of leverancier de specificaties van de machines bepaalt. Dat kan uiteraard niet. Bij Bakkersland en overigens ook andere grote spelers zit de opdrachtgever nu daadwerkelijk aan het stuur. Dat is niet zo simpel als het lijkt. Er zijn vele schakels tussen ontwerp en oplevering. Daarom borgt HDN het proces met gecertificeerde specialisten. Allen weten wat er verwacht wordt en wat hun rol is. Denk aan de theoretisch ontwerper, de mechanical engineer, maar ook aan de lasser en de fitter en de inspecties op hun werk. Voordat je gaat construeren en bouwen moet je vastleggen aan welke voorwaarden je installatie moet voldoen. Binnen HDN onder- scheiden we vier klassen – van 1 tot 4 – waarbij de CIP-installatie van Bakkersland in klasse 2 valt. Het afvullen van babyvoeding bijvoorbeeld valt onder de hoogste klasse 1.”

Schalkwijk: “Onze nieuwe CIP lag er laatst even uit, zodat we deels met de hand moesten reinigen. De afdeling kwaliteit belde een dag later met de vraag wat er aan de hand was. De micro- biologische waarden bleven ruim binnen de marges, maar vertoonden wel een piek. Nadat we de CIP opnieuw starten bleven de waardes weer extreem laag. Daardoor verdienen we de investering om met de HDN-methode om machines te ontwerpen en te bouwen vlot terug.”•

Hygienic Design Norm

Frans van der BrughFrans van der Brugh is branchemanager HDN. “Een van de sterkste elementen van het HDN-platform is dat de gehele keten van leveranciers en producenten van de industrie vertegenwoordigd is. HDN is ontstaan doordat er veel onduidelijkheid is op het gebied van Europese normen en richtlijnen. Machineveiligheid volgens EN-1672-1 is inmiddels goed ingeburgerd. Maar hygiënisch ontwerp op basis van EN-1672-2 waardoor een voedingsproducent voedselveilig kan produceren, lijkt een grote ‘black box’. En dit terwijl het wel een Europese norm is die voor iedereen geldt. Het platform HDN organiseert daarom in 2016 een aantal workshops op het gebied van EN-1672-2. Voor zowel HDN-deelnemers als niet-deelnemers die moeten voldoen aan Europese regelgeving is dit een uitgelezen kans om kennis te nemen van de Europese normen en richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en installeren van machines en procesinstallaties in de voedselverwerkende industrie. HDN borgt dat er aantoonbaar wordt voldaan aan de regelgeving. Ook deelnemen? Aan- melden kan via www.hdn4food.com.”

 

 

TEKST EN BEELD: LEON VAN VELZEN

dwptZo verlengt u de houdbaarheid van uw versproducten

Geef een reactie